Позитив християнської етики?

В одному з інтерв'ю Партіарх Філарет Предстоятель УПЦ Київського Патріархату зазначив, що сьогодні доцільно у всіх українських школах поширити практику викладання християнської етики. Можливо дійсно слід дослухатися до цього. Коли беруться до уваги тези про рівень злочинності на Сході і на Заході (де є наочна ілюстрація викладання християнської етики), про поняття моралі і совісті, то чудово видно різницю. 

Можна наводити безліч прикладів по тому чи є зміст цього але особисто я переконався на собі. Вчився у школі м. Чернівців, в нас не було уроків пов'язаних із християнськими переконаннями чи т.п. Але у свої 22 роки в університеті на першому курсі я побачив різницю від своїх колег по аудиторії, що приїхали з Галичини, які навчаються так само, як і я в одному університеті, проте їх знання і уявлення про світ, історію, совість суттєво різняться.

Чи варто брати таке до уваги? Наскільки це важливо для нас, наших дітей?

6 коментарів

Святослав Вишинський
Проблема дехристиянізації Европи і хитання етичних норм пов'язане із втратою авторитету самої церкви — і багато в чому релігії. Викладання християнської етики у школах без чіткої опори на релігію рівнозначне викладанню «просто» етики — натомість викладання християнства в цілому суперечить положенням Конституції України про відділеність церкви від держави. Зрештою, християнський світогляд і цінності не прививаються у бюрократичних світських установах — але в сімейному колі та при самій церкві. Все інше буде схоже на імітацію — падіння свого авторитету і самої релігії церква повинна вирішувати іншими методами.
Маріанна Антонюк
звісно, роль сім'ї і самої церкви мусить бути найбільшою. Але не можна перекладати на них геть усе. Бо за такою логікою, і початкову школу для багатьох потрібно було б скасувати — багато родин самі спроможні навчити дітей читати-писати-додавати-віднімати.
Щодо протиріччя з Конституцією, то можна зауважити, що Конституція сама собі суперечить. Бо попри те, що вона гласить про відділеність церкви від держави, в Преамбулі чорним по білому написано: «Верховна Рада України від імені Українського народу… усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями… приймає цю Конституцію — Основний Закон України». Себто держава вроді як світська, але звітуємо таки перед Богом…
Антон Шкуро
А на якій тоді основі функціонують недільні школи?
Святослав Вишинський
Недільні школи (читай: гуртки/лекції/семінари) при церкві — це не одне і те ж, що загальноосвітні школи як інституції. Відмінний режим роботи і відмінна публіка (добровільний принцип у недільній школі — примусовий принцип у школі світській). Предмет «християнська етика» не може логічно вписатись у курс світського закладу інакше, ніж як оглядово (тобто не в якості проповіді/настанови/пропаганди) — тоді ж виникає запитання, чому саме «християнська», а не «етика» в цілому. Проблема лежить глибше: церква повинна займатись не лобіюванням малозначимих факультативів, а свого можливого впливу на освіту в цілому — починаючи з послідовної критики Конституції. Натомість спроба конформістських загравань церкви як бюрократичної системи з державою як аналогічною бюрократичною системою не веде ні до чого в питаннях власне віри (та етики).
Маріанна Антонюк
У ЗМІ були повідомлення про спроби батьків-християн впливати на освіту в цілому. Зокрема, вимоги викладати в школі теорію творення хоча б нарівні з теорією еволюції. Були позови до суду. І навіть чернівчани до цього долучалися — зокрема, й наша колега по Вкурсі.ком Марія Влад. Але про позитивний результат, на жаль, не чула.
Максим Кияк
Я не думаю, що на рівень моральностівихідців з Галичини так сильно вплинули саме уроки х христ. етики. Там загалом сімейні традиції і позиції Церкви є досить міцними. І ревень релігійності. Через це там і рівень злочмнності є нижчим за інші регіони.
Крім того, на Галичині вже не один рік існує подібна практика, коли священики викладають Християнську етику. Але там дуже міцними є позиції Української Греко-Католицької Церкви. Якщо ж казати про загальнодердавний рівень, то тут усе далеко не так просто.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте