Пийте, діти, молоко - Будете здорові!

Надзвичайно прекрасна ідея підтримки традицій проведення Петрівського Ярмарку спостерігалася цими вихідними у Чернівцях. Якби тільки не деякі нюанси, що змушують задуматись.
Тематичні напрямки кожної площі, виставки-продажі товарів, презентації, веселощі, виступи творчих колективів дозволили трохи розважитись. Все було б прекрасно, якби ж не критична оцінка. Вже 222 роки Петрівський Ярмарок дарує можливість для когось продемонструвати своє, а комусь відкрити щось нове. Час плине, а правила життя змінюються. Як писав Цицерон: «O tempora, o mores!» (О времена, о нравы). З цим усім ми часто забуваємо про задачі з якими раніше боролися і переключаємося на щось інше. Не маю жодних сумнівів стосовно думки Надії Величко, яка зазначила: «Петрівський ярмарок — іміджева подія для нашого міста, і, треба зауважити, доволі успішна». Хотів би вірити у те, щоб надалі сила цих слів тільки прогресувала.
В той час, коли державна політика спрямована на поглиблене викорінення проблеми вживання алкогольних напоїв, тим більше у публічних місцях, то на локальних рівнях відбувається протилежне. Всім нам відомо наскільки гостро у Світі стоїть проблема дитячого алкоголізму.
А Україні бути ПЕРШИМИ з-поміж 41 країни це нормально? Чому ми повинні піддаватися загрозі, яка набуває ознак національної епідемії? Де висновки? Кому потрібно влаштовувати цілі площі «пивних фестів», пропагувати і закликати вживати пиво, ще й з зазначенням конкретного бренду? Можливо доцільніше влаштувати фестиваль пінного коктейлю для дітей. От ним нехай упиваються усі. І великі (мова йде про тих, хто після першого келиха починає не контролювати себе. А таких переважна більшість) і малі.
Здавалося б, що Україна не володіє достатнім рівнем культури споживання алкоголю настільки, щоб масово розважатися за допомогою хмільного напою. Розумію, що хлопцям зі сцени (Фагот, учасник гурту ТНМК, був ведучим святкового концерту, Фома, лідер гурту Мандри) неспроста довелося піднімати кухлі і розповідати яким чином відбирається сировина для приготування найсмачнішого пивного напою. Реклама рекламою, але їх мораль мені стала зрозумілою і невтішною. І дивитися на сп'янілі фізії не зовсім приємно. 
До відома любителів розрекламованих брендів. Зауважу, що не з метою реклами все пишу, а навпаки. На одній з площ міста спостерігалося дуже багато наметів із зображеннями логотипів «Zatecky Gus», часто лунали слова унікальності приготування справжнього чеського бренду.
Так ось. З неофіційних джерел відомо, що Чехія тут абсолютно не при чому, а тим паче сам гусак. Бренд належить ОАО Пивоварній компанії «Балтика», якій у 2011 році спершу не вдалося зареєструвати назву «Zatecky Gus» в якості товарного знаку. Вирішили хлопці назвати товар ім'ям центру пивоваріння. В самому місті Жатец хміль вирощують для виготовлення найвишуканіших і дороговартісних пивних напоїв, ще й в обмеженій кількості. Ну, явно не в такому обсязі, який «штампує» ОАО «Балтика». І навіть фото на емблемі не з Чехії, а з Калінінграда. Корпоративна профанація споживачів триває.
От і думайте, колеги, чи куштуєте Ви імпортний напій. Мабуть варто навідатися до Чехії з такою метою. Гадаю, задоволення буде більше. А впридачу ми своїх співгромадян убережемо від ненормованого «спивання» пивом…

10 коментарів

Олексій Пономаренко
Стільки тексту ніачьом…
Антон, ви доросла людина, і добре знаєте, що будь-який захід можна провести за кошти міськради, а можна за кошти спонсорів. Тож нічого поганого що якесь чергове порошкове пиво трохи підкинуло грошей на концерт і трохи за рахунок цього попіарилось.
Взагалі цього року вже навіть деякі «заангажовані» ЗМІ цього року покинули практику слабовиражених висерів в сторону Петрівського ярмарку, оскільки вже висмоктати з пальця досить важко. Тільки МБ не був би МБ якби не дав заголовок «На Петрівському ярмарку в Чернівцях затопило весь товар.» Але як не дивно це була одна новина. Минулих років пам«ятаю так яскраво було. То не подобалось що нищать природу парку, коли перенесли не подобалось що перенсли, якщо взяти минулорічну лєнту то можна було зробити висновок що всі підприємці прогоріли, і взяли кредити під ярмарок, але міська влада винна, що вони нічого не продали і цього року ніхто точно не приїде. Але чомусь приїхали, і вільних місць особливо не було, ну то таке…
Повертаючись до суті, заходи були здається на любий смак. Хочеш музики гарної і сучасної, Соборка, хочешь пива, теж. Хочеш ширпотреб, отримай Лісапєтний батальйон, хочеш гарних народних танців „Буковинські зустрічі“, хочеш китайське купуй, хочеш знайди якісне хендмейдовське… Кожному своє. Але всім не вгодиш звичайно. Я не люблю масових заходів і пити пиво на площі, тому взяв палатку і пив пиво на фестивалі за межами міста. Вибір завжди є.
Антон Шкуро
Дякую за коментар «ніачьом».
Не брав і не збираюся брати за звичку критикувати беззмістовне…
Олексій Пономаренко
Ви собі протиречите, ви ж вище критикували беззмістовні заходи) І не переймайтесь так за вислів «ніачьом»))) Я просто думав, що з такими гарними дипломами, як у вас на аві, знають банальні речі. Чи я щось переоцінив?
До речі, там де я був, на АртПолі, вам би теж не сподобалось. Там вживали алкоголь, а спонсором теж було якесь порошкове пиво шось на кшталт першої приватної броварні. Але ж кожен знаходить, що шукає, я навіть не помічав того.
Якщо ж ви хочете копнути проблему дитячого алкоголізму то мабуть не в той бік вас занесло по матеріалу…
Ярослава Шеремета
Шановний пане, на мою думку не доречно клювати людину, яка хвилюється за долю нашої нації і щиро вболіває за свою державу, прагне в ній щось міняти. Дана проблема дійсно дуже актуальна в нашій державі. Скажіть, чому в Європі на фестивалях споживають пиво? По-перше, там воно дійсно натуральне, по-друге, люди прагнуть насолодитися смаком, а там пиво дійсно відрізняється не лише етикетками. В нас же підлітки пють для того, щоб потім хвалитися на перервах одноліткам ,, хто круче був набуханий,,. Ви рахуєте це нормально? Як на мене то це жахливо. А найгірше це навіть не те, що на наших заходах взагалі продають пиво, а те, що його продають САМЕ ДІТЯМ, АБСОЛЮТНО БЕЗПЕРЕШКОДНО. В Європі людину, яка продала дитині спиртне на вулиці, на очах в інших дітей, подаючи їм приклад, давно б посадили. Але, ні, ми ж Україна, в нас таку людину ще рекламувати будуть. Особисто в мене такі дії спричиняють шквал ненависті і негативних емоцій.
Олексій Пономаренко
«Скажіть, чому в Європі на фестивалях споживають пиво? По-перше, там воно дійсно натуральне, по-друге, люди прагнуть насолодитися смаком, а там пиво дійсно відрізняється не лише етикетками. В нас же підлітки пють для того, щоб потім хвалитися на перервах одноліткам ,, хто круче був набуханий»
Після цього речення я навіть не знаю, що вам відповісти))) Я так зрозумів, що в Європі дітям можна натуральне пиво, а в нас нє, бо воно порошкове і вони потім хваляться?)))
Шановна пані ви не зрозуміли суть моїх висловлювань на адресу Антона. Якщо коротко його матеріал виглядав так: «Петрівський ярмарок це чудова традиція, але ж пиво… дитячий алкоголізм… Фагот поганий бо рекламує пиво… Затецький гусь не натуральний». Я лише говорив, що тема не розкрита і якось сумбурно пан Антон висловив свої думки.
Дитячий алкоголізм то звичайно не добре і я за посилення мір впливу, на продавців в першу чергу, які продають алкоголь і цигарки дітям. Сумніваєшься у віці, проси паспорт, немає, до побачення, продав, відповідай жорстким і суттєвим штрафом розміром у пару зарплат, продав удруге, до криміналу на якісь виправні роботи.
А так, я не вважаю пивні фестивалі чимось жахливим і некультурним. Приклад всесвітньовідомий Октоберфест. А зприводу справжнього пива чи ні. Можна купити справжнє пиво, тільки воно дороге для українців, тож і пиють порошкове, яке дешевше. Я полюбляю наприклад Московське і KEGLER BRIELLE, обидва коштують 15-16 гривень за літр. Але сумніваюсь, що на пивфестах в нас воно буде користуватись популярністю коли поруч буде «Срабалонь» за 8 гривень за літр.
Ярослава Шеремета
Було б непогано попередити продавців, щодо посвідчень на рахунок віку, в нас їх ніхто не питає, цим і відрізняються наші фести і європейські. В Німеччині, Чехії, і т. д. ці фести мають успіх бо там є традиція, культура споживання, там пиво не продають підліткам, в нас цього немає. Ідея дискусії була така або влаштовувати це з розумом або ж придумати щось своє, більш тверезіше і менш шкідливе для генофонду нації.
Антон Шкуро
Я спокійно і без будь-яких перешкод користуюся принципом закону діалектики заперечення заперечення. Це ж тільки розширює коло власних умовиводів, яких можна досягнути. При тому, не обмежити нікого з тих, хто може не поділяти дану точку зору.
Насправді, переймаюся тим, що спостерігається перед очима. Здавалося б нічого особливого, а скільки проблем. І ще, на рахунок «не в той бік занесло». Існує така річ, як «принцип субсидіарності» — коротко, вирішення проблеми з рівня нижчого від національного. На локальному рівні є проблема — слід звертати увагу на те, а не сліпо заливатися елем.
Ярослава Шеремета
Ах, Україна — країна навпаки. Наша міліція схожа на збіговисько пяниць, дебоширів, аморальних типів, які вибивають силою зізнання, гвалтують і вбивають ні в чому не винних громадян. Такі дороги як у нас можна знайти хіба в країнах 3-го світу, Наша влада схожа на зажерливих монархів, яких описували автори попередніх епох, наш народ і далі знаходиться в стані ,, феодальної,, залежності від псевдопаничів, які з легкістю викидають гроші на сумки від 3 тис. грн., коли не кожен сумлінний громадянин може дозволити собі таку розкіш, оскільки не у всіх, хто паше від зорі до зорі, зарплата дотягує хоч до половини ціни тієї сумки. І лише в нас дітям з радістю продають спиртне. Сумно, дуже сумно, куди ми котимося…
Антон Шкуро
Ваші, Славо, слова чимось перегукуються з моїми уявленнями про все, що відбувається нині. Ще є нюанс про дипломованих фахівців, яких без 2 тис. долларів не беруть на роботу. От нехай така робота і те відношення горить синім полум'ям у пеклі. Мудрий в творців того світу просто витиратиме ноги і не дивитиметься у їх сторону.
Ярослава Шеремета
Вдало підмічено, Антоне! На рахунок роботи: вже давно варто ставити на двері державних закладів банківські термінали для новоприбулих дипломованих фахівців, в кого сума на кредитці більша той і заходить у двері, а хто ні — гайда в чисте поле… Дійсно, дуже прикро, що по закінченню вузу двері перед тобою не відкривають, а навпаки запломбовують…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте